In deze blog vertel ik wat over de eerste module All Areas. Ik vertel hoe ik de module ervaren heb, wat er goed ging, wat er minder goed ging en welke toetscriteria ik binnen deze module heb behaald. Klik op lees meer voor meer informatie.
De opdracht
Wij zijn het eerste jaar van de opleiding Creative Business gestart met de module All Areas. De opdracht binnen All Areas was een bestaand evenement onderzoeken waarna je dit evenement opnieuw ging positionering in de markt. Om het evenement te promoten bij de nieuwe doelgroep heb ik twee communicatiemiddelen ontwikkeld waarmee het evenement bij de doelgroep gepromoot kon worden.
Wat vond ik van deze module?
Aan het begin van deze module had ik erg veel opstart problemen. Ik had erg veel moeite met het begrijpen van zowel de handleiding als de opdracht zelf. Ik heb veel vragen gesteld aan de toegewezen coaches die de module begeleidde. Eigenlijk ervoer de gehele klas problemen met deze module, omdat er veel onduidelijkheid was over de handleiding en de lesstof. Ik zat in een groepje met Seger, Sharon en Masja. Ik vond dit een prettig groepje om mee te werken, omdat iedereen erg gedreven was om de opdracht goed uit te voeren. Wij hebben naast de lessen veel samen op school gewerkt. In de laatste paar weken voor de deadlines vielen een aantal dingen pas op hun plek. Vanaf dat moment werd het ook leuker, omdat wij wisten wat er moest gebeuren en wat voor resultaat wij moesten leveren. Wij hebben als het marktonderzoek (individueel) moeten inleveren. Hierna het onderzoeksverslag met hierin het marktonderzoek en de nieuwe positionering verwerkt waarover wij ook een presentatie hebben gehouden. Tot slot hebben wij individueel twee communicatiemiddelen moeten ontwikkelen waarmee wij het opnieuw gepositioneerde evenement konden promoten.
Welke toetscriteria heb ik hierin ontwikkeld?
Als ik zou moeten benoemen welke toetscriteria ik in deze module ontwikkeld heb dan zou ik zeggen 2 t/m 4, 8 en 10. In deze eerste module hebben wij niet per se afgesproken wie de leidinggevende taak op zich zou nemen, maar naar mate wij verder gingen in het proces merkte ik dat mijn teamleden mij de leidinggevende rol gaven. Ik herkende hier dus mijzelf als leider in het groepswerk wat wij leverde. Daarnaast heb ik tijdens het laatste deel van de opdracht niet bewust gebruik gemaakt van een creatieve denktechniek, maar heb ik wel creatief moeten denken om tot mijn twee communicatiemiddelen te komen. De toetscriteria 2 t/m 4 hebben eigenlijk ook wel te maken met de leidinggevende functie die ik op mij heb genomen. Hierbij heb ik verantwoordelijkheid genomen voor zowel het individuele stuk en groepsstuk.




Wat zou ik de volgende periode beter/anders doen?
Wat ik volgende periode anders zou doen is gelijk beginnen met het lezen van de handleiding en de dingen die ik niet begrijp delen met mijn groepje en coaches. Ook zou ik van tevoren een planning maken met hierin deadlines voor het groepje, zodat wij niet in tijdsnood komen en weten wanneer wat af moet zijn.
Leiderschapsstijlen
Er zijn heel veel verschillende soorten leiderschap. Elk leiderschap werkt op een bepaalde manier het beste. Onderstaand een paar soorten leiderschap genoemd
Dienend leiderschap
Bij dienend leiderschap staat dienstbaarheid aan medewerkers, klanten en de gemeenschap centraal. Dienend Leiderschap is niet gebaseerd op macht, hiërarchie en status, maar veel meer op bewustwording, zingeving, ontwikkeling en groei van medewerkers.
Dienend leiderschap vindt ik een goede vorm van leiderschap, omdat het hier niet gaat om wie het belangrijkst is. Er wordt samen gezorgd voor een goed resultaat. Dienend leiderschap is niet altijd terug te zien op de werkvloer en is wel zeer belangrijk voor een goede samenwerking. Ik denk dat deze vorm van leiderschap veel is toegepast bij het samenwerken in de projectgroepjes afgelopen jaar. Elk lid van het groepje is gelijk en samen zorg je voor een goed resultaat.
Aanmoedigend leiderschap
Aanmoedigende leiders benadrukken het positieve, identificeren ieders sterke punten, erkennen prestaties en spreken hun vertrouwen uit in de capaciteiten van hun volgers en in hun bereidwilligheid om goed werk te blijven leveren. In plaats van te vertellen wat ontoereikend is en wat beter moet, prijzen aanmoedigende leiders wat is bereikt en ondersteunen ze hun mensen om op dit succes voort te bouwen.
Ook deze vorm van leiderschap spreekt mij aan. Als ik zelf ergens niet tegen kan is het dat er een persoon die officieel een hogere functie heeft dan jij, jou alleen op een negatieve dwingende manier aanspreekt. Ik vind het erg belangrijk dat dingen op een vriendelijke manier gevraagd worden en er ook complimenten gegeven moeten worden wanneer iemand zijn werk goed doet. Ik denk dat het goed is, als je binnen teams altijd een leider hebt. Deze persoon kan er voor zorgen dat het team bij elkaar gehouden wordt en wanneer iemand geen motivatie meer heeft of het even niet meer weet diegene aanmoedigen en helpen waar nodig is. Ik kan mij goed in deze leiderschap stijl vinden, omdat ik iemand ben die snel ziet wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit en graag wil dat iedereen blij en vrolijk is.
Dwingend leiderschap
Bij een dwingende leiderschapsstijl wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen.
Dwingend leiderschap is een goed voorbeeld waar ik bijvoorbeeld niet tegen kan. Sommige mensen vinden het prettig om zonder zeuren te doen wat hun gevraagd wordt. Ik zelf vind het erg belangrijk dat je ook je eigen draai aan een project, je werk etc. Kan geven. Dwingend leiderschap is binnen een learning community geen goede manier van leiding geven. Zowel degene die leiding geeft als de andere groepsleden staan op hetzelfde niveau en zijn allemaal aan het leren. Dwingend leiderschap past hierdoor hier niet goed tussen.
Autocratisch leiderschap
Een autocraat is een alleenheerser. Autocratisch leiderschap is een manier van leidinggeven die vooral gericht is op taken, niet zozeer op de medewerkers die dat mogelijk maken. De manager zorgt voor de uitvoering van de organisatiedoelen en -taken. Hij heeft zelf een grote rol, want hij deelt taken uit en verwacht dat de medewerkers de toegewezen taken goed zullen uitvoeren.
Ik denk dat deze leiderschap het beste bij mij past. Ik denk dat deze manier van leiderschap best goed werkt. Je geeft taken, stelt deadlines en hebt er vertrouwen in dat deze taken ook goed uitgevoerd zullen worden. Bovendien heb je een duidelijk overzicht van wat er nog allemaal gedaan moet worden. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat een persoon dit overzicht houdt.
Als ik kijk naar de module van All Areas denk ik dat het autocratisch leiderschap het meest voorkwam. Eigenlijk heb ik automatisch de rol van leider op mij genomen, omdat ik aan mijn teamleden merkte dat zij dit prettig vonden. Zij vroegen mij wat er moest gebeuren en wanneer zij dat af zouden moeten hebben. Ik heb toen taken verdeeld en deadlines gesteld. Als ik in het vervolg nogmaals word gekozen als leider zal ik deze taak nog iets serieuzer nemen en een duidelijke planning maken voor mij teamleden zodat ook zij weten wat zij moeten doen en wanneer het af moet zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb