Module 2 Smart Productions

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 10:16

In deze blog vertel ik wat over de tweede module Smart Productions. Ik vertel hoe ik de module ervaren heb, wat er goed ging, wat er minder goed ging en welke toetscriteria ik binnen deze module heb behaald. Klik op lees meer voor meer informatie. 

De opdracht

Tijdens deze tweede periode kregen wij als groepje van 4 (Nadia, Sharon, Merel en ik) een opdrachtgever toegewezen door de coaches. Deze opdrachtgever was het conceptenbureau Kickzy. Voor deze opdracht was het de bedoeling dat wij een nieuw (niet bestaand) (kinder)concept ontwikkelde dat weggezet kon worden op verschillende campings en bungalowparken in de Benelux. 

 

Wat vond ik van deze module?

Tijdens deze module was het al wat duidelijker hoe de handleiding precies in zijn werk ging. Wij zijn hier dan ook gelijk mee begonnen. Wij hebben gezamenlijk de handleiding bestudeerd en vragen opgesteld die wij aan de coaches konden stellen. Hierna hebben wij de taken verdeeld en ben ik gekozen als Junior accountmanager van het groepje, omdat het groepje deze rol het beste bij mij vond passen. Over het algemeen verliep deze module beter als de vorige module. Wel was er wat ongelijke taakverdeling, omdat niet ieder groepslid hun taak serieus nam. Waardoor er soms half of niet goed werk geleverd werd bij de deadlines die wij zelf hadden gesteld. Hierdoor heb ik met een ander teamlid wat extra werk moeten verrichten om dit weer op te lossen. Wel vond ik het fijn om de leiding te hebben over het groepje, omdat ik hierdoor goed in de gaten kon houden wat er precies gebeurde en wanneer wat af was. 

 

Welke toetscriteria heb ik hierin ontwikkeld? 

De toetscriteria die ik deze periode heb ontwikkeld en verbeterd zijn de toetscriteria 2 t/m 4 en 7 t/m 10. Ik denk dat ik mij op gebied van het voldoen van de opdrachten deze module het meest ontwikkeld heb. Er kwamen veel toetscriteria bij kijken. Het team waarin ik werkte heeft mij vanaf begin verkozen tot junior accountmanager (de leidinggevende functie) waardoor ik ook contact moest onderhouden met de opdrachtgever (stakeholder). Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een geschreven creatief denkproces namelijk brainstorming om tot verschillende nieuwe concepten te komen. Ik heb verantwoordelijk genomen voor zowel individueel- als groepswerk en heb waar nodig ook nog andere geholpen met hun individuele werk. Ik denk dat ik mij deze periode het best heb kunnen ontwikkelen. 

 

Reflectie met het model van Korthagen

Om zicht te krijgen op mijn eigen leerproces, is het belangrijk te reflecteren op je beroepsmatig functioneren. Je kunt het model van Korthagen goed gebruiken wanneer je moet reflecteren op je eigen gedrag bijvoorbeeld in een groep. Korthagen ontwikkelde hiervoor een proces waarin je stapsgewijs op jezelf kunt reflecteren. Hieronder heb ik de verschillende stappen gevolgd en persoonlijke leerdoelen opgesteld waar ik de volgende periode aan kan werken en toepassen. 

Fase 1

De periode van Smart Productions is voor mij erg goed verlopen. Ik heb deze periode erg hard gewerkt en zoveel mogelijk uit mijzelf gehaald. Ik werkte samen in een groepje met Merel, Sharon en Nadia. Wij begonnen als groep een beetje rommelig, omdat we niet zo goed wisten wat de bedoeling was van de module, maar door veel vragen te stellen en college's te volgen viel het allemaal op zijn plaats. Wij moesten concepten ontwerpen en deze vervolgens helemaal uitwerken voor een opdrachtgever. 

 

Fase 2 

Als ik terugkijk op deze periode hadden er een aantal dingen wel anders gekund. Ik was de periode van Smart Productions verantwoordelijk voor het contact met de opdrachtgever. Dit liep helaas niet altijd vlekkeloos waardoor het voor mij als gekozen junior accountmanager een grote taak was om goed contact te onderhouden met de opdrachtgever. De opdrachtgever liet niet veel van zich horen waardoor wij vragen niet beantwoord kregen en zelf naar antwoorden moesten zoeken. Daarnaast liep de taakverdeling in het groepje ook niet helemaal zoals gepland. Dit kwam voornamelijk, omdat Sharon en Merel hun gegeven taken niet af hadden op de afgesproken dagen waardoor Nadia en ik het vaak moesten overnemen. Ook het werk wat ingeleverd werd was vaak niet af en slordig. Hierdoor voelde ik mij een beetje geïrriteerd. 

 

Fase 3 

Ik heb in deze periode gemerkt dat ik het prettig vind werken als ieder zijn gegeven taak op tijd af heeft en goed doet. Daarnaast heb ik ook gemerkt dat ik het beste kan werken aan de hand van een duidelijke maar niet al te strakke planning. Daarnaast vond ik het wel grappig dat juist door dat Nadia en ik het meeste werk met zijn tweeën hebben gedaan het eigenlijk wel heel goed samenwerkte, omdat wij heel erg goed op elkaar afgestemd waren.  Als ik naar mij persoonlijk kijk zou ik meer tijd kunnen besteden aan het contact met de opdrachtgever. Ik zou vaker contact kunnen opnemen en de opdrachtgever meer op de hoogte kunnen stellen, maar ook dit moet van twee kanten komen. 

 

Fase 4 

Wat ik mee wil nemen naar volgende periode en anders wil doen zijn een aantal dingen. 

- Voorafgaand een duidelijke planning voor mijzelf maken wat aansluit bij de rest van de groep. 

- Beter contact onderhouden met de opdrachtgever 

- Meer focussen op het samenwerken binnen een groep 

- Feedback vragen aan de groep 

- Andere ruimte geven binnen de groep zodat zij ook op hun eigen manier kunnen ontwikkelen 

- Beter op zelf gestelde deadlines werken 

- Meer tijd besteden aan buitenschoolse activiteiten die gerelateerd zijn aan de opleiding. 

 

Fase 5 

De bovengenoemde persoonlijke leerdoelen zal ik meenemen naar de volgende periode van Behind the Scenes. Aan het einde van de periode van Behind the Scenes zal ik door middel van de STARR-methode de periode reflecteren en kijken welke persoonlijke leerdoelen ik heb behaald. 

 

Bron: https://24editor.com/reflecteren-model-korthagen/

 

Creatieve denktechnieken 

Creatief denken kan je op vele verschillende manieren doen. Er zijn speciale technieken voor, maar ook de meest normale dingen zorgen ervoor dat je creatief gaat denken. Op deze pagina ga ik vertellen over de meeste vanzelfsprekende manieren van creatief denken. Ook zal ik vertellen waardoor ik echt creatief ga denken en hoe ik dit heb toegepast in afgelopen periode. 

 

3 vanzelfsprekende methodes om creatief te denken 

Word boos

Het is niet erg om boos te worden als een creatieve taak niet lukt. Boos worden geeft namelijk het effect dat er meer ideeën ontwikkeld worden na een woede-uitbarsting. De reden hiervan is dat doordat je het ergens niet mee eens bent of het tegen jouw standpunt in is je veel ideeën ontwikkeld van hoe het wel zou moeten. 

 

Reizen 

Ook reizen zorgt ervoor dat je creatiever gaat denken. Je ziet andere dingen dan je gewend bent, je bent in een andere cultuur, de plek ziet er anders uit en de mensen zijn anders. Reizen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je boordevol ideeën weer terugkomt. 

 

Wandelen 

Wandelen zorgt voor vier tot vijf meer ideeën dan wanneer je stilzit. Door actief bezig te zijn en voornamelijk in de buitenlucht te zijn krijgen je hersenen meer zuurstof en zullen actiever werken dan wanneer je binnen zit. 

 

Bron: https://www.schrijfvis.nl/creatief-denken/ 

 

Bij creatief denken, denk je waarschijnlijk zelf als eerste aan brainstormen. Dat is ook hoe ik op mijn ideeën van de periode Smart Productions ben gekomen. Brainstormen houd in dat je eigenlijk alles wat in je op komt op een briefje schrijft (meestal post-its). Je bent hierbij nog niet in details aan het denken, maar gewoon alle woorden opschrijven waarvan jij vindt dat het bij het onderwerp past. 

 

Creatief denken vind ik zelf nog wat moeilijk. Creatief denken is moeilijk te sturen en gebeurt eigenlijk gewoon op de momenten dat je het niet per se nodig hebt. Het begin is altijd het lastigst, daarom heb ik aan de hand van de ontwikkelvraag van onze opdrachtgever aan mijn moeder gevraagd wat zij een leuk concept zou vinden. Zij gaf wat ideeën en voorzetjes waaruit ik kon beginnen. Ik ben toen begonnen met het schrijven van een globaal idee. Tijdens het schrijven van dit idee kwamen er steeds meer leuke details bij mij boven. Zo ben ik al schrijvende op een leuk concept gekomen. Of ik bepaalde technieken heb gebruikt weet ik niet zo goed. Ik ben wel begonnen met een kleine brainstormsessie met mijn moeder, maar daarna kwamen de ideeën eigenlijk vanzelf weer boven. 

 

De vanzelfsprekende technieken vind ik naast het brainstormen wel de beste technieken. Zelf ben ik niet zo erg van tabelletjes maken en ergens heel bewust over na denken, maar eerder door andere dingen te doen zoals wandelen, lunchen met een vriendin, sporten en slapen komen de ideeën eigenlijk vanzelf. Ik kan hier uit op maken dat creatief denken voor mij niet zo een probleem is. 

 

Eigenlijk heb ik in elke periode (All Areas, Smart Productions en Behind the Scenes) wel gebruik moeten maken van het creatief denken. Zoals ik hierboven al vertelde is creatief denken iets wat naar mijn mening redelijk vanzelf gaat. Wel heb ik gemerkt dat er dingen van invloed kunnen zijn op jou creatieve denkproces. Ik heb gemerkt in het afgelopen jaar dat creatief denken bij deze studie erg hoog in het vaandel staat. Ook heb ik gemerkt dat zodra je bijvoorbeeld (in mijn geval) slecht slaapt, veel feest en niet genoeg rust neemt het creatief denkproces niet bevorderd. Ik heb dit een aantal keer meegemaakt. Ik merk vooral dat als ik gesprekken heb met mensen, boeken lees, goed slaap, veel beweeg en genoeg vitamine D in mij opneem dat het, het creatieve denkproces wel stimuleert. In het volgende jaar ga ik mij proberen hier iets meer bewust van te worden en hier ook verstandiger mee om te gaan. 

 

Leiderschapsstijlen 

Er zijn heel veel verschillende soorten leiderschap. Elk leiderschap werkt op een bepaalde manier het beste. Onderstaand een paar soorten leiderschap genoemd

 

Dienend leiderschap
Bij dienend leiderschap staat dienstbaarheid aan medewerkers, klanten en de gemeenschap centraal. Dienend Leiderschap is niet gebaseerd op macht, hiërarchie en status, maar veel meer op bewustwording, zingeving, ontwikkeling en groei van medewerkers.

Dienend leiderschap vindt ik een goede vorm van leiderschap, omdat het hier niet gaat om wie het belangrijkst is. Er wordt samen gezorgd voor een goed resultaat. Dienend leiderschap is niet altijd terug te zien op de werkvloer en is wel zeer belangrijk voor een goede samenwerking. Ik denk dat deze vorm van leiderschap veel is toegepast bij het samenwerken in de projectgroepjes afgelopen jaar. Elk lid van het groepje is gelijk en samen zorg je voor een goed resultaat. 

 

Aanmoedigend leiderschap

Aanmoedigende leiders benadrukken het positieve, identificeren ieders sterke punten, erkennen prestaties en spreken hun vertrouwen uit in de capaciteiten van hun volgers en in hun bereidwilligheid om goed werk te blijven leveren. In plaats van te vertellen wat ontoereikend is en wat beter moet, prijzen aanmoedigende leiders wat is bereikt en ondersteunen ze hun mensen om op dit succes voort te bouwen.

Ook deze vorm van leiderschap spreekt mij aan. Als ik zelf ergens niet tegen kan is het dat er een persoon die officieel een hogere functie heeft dan jij, jou alleen op een negatieve dwingende manier aanspreekt. Ik vind het erg belangrijk dat dingen op een vriendelijke manier gevraagd worden en er ook complimenten gegeven moeten worden wanneer iemand zijn werk goed doet. Ik denk dat het goed is, als je binnen teams altijd een leider hebt. Deze persoon kan er voor zorgen dat het team bij elkaar gehouden wordt en wanneer iemand geen motivatie meer heeft of het even niet meer weet diegene aanmoedigen en helpen waar nodig is. Ik kan mij goed in deze leiderschap stijl vinden, omdat ik iemand ben die snel ziet wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit en graag wil dat iedereen blij en vrolijk is. 

 

Dwingend leiderschap
Bij een dwingende leiderschapsstijl wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen.

Dwingend leiderschap is een goed voorbeeld waar ik bijvoorbeeld niet tegen kan. Sommige mensen vinden het prettig om zonder zeuren te doen wat hun gevraagd wordt. Ik zelf vind het erg belangrijk dat je ook je eigen draai aan een project, je werk etc. Kan geven. Dwingend leiderschap is binnen een learning community geen goede manier van leiding geven. Zowel degene die leiding geeft als de andere groepsleden staan op hetzelfde niveau en zijn allemaal aan het leren. Dwingend leiderschap past hierdoor hier niet goed tussen. 

 

Autocratisch leiderschap
Een autocraat is een alleenheerser. Autocratisch leiderschap is een manier van leidinggeven die vooral gericht is op taken, niet zozeer op de medewerkers die dat mogelijk maken. De manager zorgt voor de uitvoering van de organisatiedoelen en -taken. Hij heeft zelf een grote rol, want hij deelt taken uit en verwacht dat de medewerkers de toegewezen taken goed zullen uitvoeren.

Ik denk dat deze leiderschap het beste bij mij past. Ik denk dat deze manier van leiderschap best goed werkt. Je geeft taken, stelt deadlines en hebt er vertrouwen in dat deze taken ook goed uitgevoerd zullen worden. Bovendien heb je een duidelijk overzicht van wat er nog allemaal gedaan moet worden. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat een persoon dit overzicht houdt. 

Bron: https://www.managementimpact.nl/leiderschap/artikel/2017/03/alle-leiderschapsstijlen-op-een-rij-1019826?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.15050494.916535951.1548941398-154461329.1537348233 

 

Zoals ik al eerder aangaf heb ik bij Smart Productions de leiding genomen. Ik heb hierbij ook contact moeten onderhouden met de opdrachtgever. Ik heb hiervoor mijn groepje geïnstrueerd vragen te bedenken die zij zouden hebben. Wij hebben binnen het groepje afgesproken wie zou notuleren en wie mij eventuele aanvulling zou geven op de verschillende vragen. Ik heb de opdrachtgever uitgenodigd voor een korte briefing waarin wij kennis zouden maken en onze vragen zouden stellen. Achteraf heb ik de uitgewerkte notulen naar haar door gemaild met de vraag of er nog dingen niet klopte en heb ik de gemaakte afspraken genoteerd en toegestuurd. Zij wilde contact houden door middel van e-mail en WhatsApp alleen hebben wij zowel op de e-mail als de gestuurde WhatsApp'jes weinig reactie ontvangen. 

 

In de volgende module zou ik de leidinggevende rol graag aan iemand anders willen geven, omdat ik de afgelopen twee modules al de leidinggevende rol op mij heb genomen. Ik zou graag eens willen proberen om deze rol uit handen te geven en iemand anders de taken te laten verdelen en deadlines te stellen, zodat ik kan kijken hoe iemand anders dit oppakt en of ik het fijn vind om te volgen in plaats van te leiden. Daarnaast denk ik dat het voor mijn eigen ontwikkeling ook goed is om een keer iets te doen wat niet natuurlijk voor mij voelt om te ervaren hoe dat voelt.