Module 3 Behind the Scenes

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 10:46

In deze blog vertel ik wat over de derde module Behind the Scenes. Ik vertel hoe ik de module ervaren heb, wat er goed ging, wat er minder goed ging en welke toetscriteria ik binnen deze module heb behaald. Klik op lees meer voor meer informatie. 

De opdracht

Tijdens deze module heb ik in een groepje van 4 (Miriam, Nadia, Kelly en ik) gewerkt aan een av-productie voor een opdrachtgever. De opdrachtgever die wij toegewezen kregen was Sportkaart Arnhem. Zij wilde twee korte promotievideo's voor op hun site en sociale media en een korte film waarmee zij bij potentiële partners konden tonen wat Sportkaart Arnhem is en wat zij te bieden hebben. Het was dus de bedoeling dat wij begonnen met een klein onderzoek waarin wij moesten onderzoeken wat het bedrijf is, wat het bedrijf precies wil en wat de doelgroep is waar de av-productie op gericht moet worden. Hiervoor hebben wij meerdere interviews afgelegd en hebben wij in een briefing met de opdrachtgever informatie gevraagd over de opdracht en de Sportkaart zelf. 

 

Wat vond ik van deze module?

Ik vond dit een lastige module. Vooral, omdat deze module begon met iets vervelends in mijn privéleven wat mij heel erg in de war maakte en ervoor zorgde dat ik mij niet volledig meer kon focussen op school. Hierdoor was het begin van deze module een beetje rommelig voor mij. Ik vond het een leuke module alleen was er veel onduidelijkheid en slordigheid vanuit school naar mijn mening. Daarnaast was er een tegenvaller vanuit onze opdrachtgever, namelijk, dat wij niet meer mochten filmen op de locaties van de Sportkaart zelf waardoor wij binnen twee dagen zelf locaties moesten regelen om te filmen, wat erg lastig was i.v.m. privacy en dat het een promotiefilm voor een ander bedrijf was. Hierdoor liep de planning in de war waardoor wij ons productieboek niet goed konden afronden. Deze hebben wij daarom ook moeten herkansen waarna wij het gelukkig wel haalde. Tijdens het laatste verslag (post-productie) kon ik mij zelf wel weer honderd procent laten zien en dit is dan ook beloond met een goede voldoende.  

 

Welke toetscriteria heb ik hierin ontwikkeld? 

Tijdens deze module heb ik 5 t/m 6 en 8 ontwikkeld. Ik denk dat ik deze periode het minste mijzelf heb ontwikkeld op het gebied van het leveren van goed werk. Dit, omdat ik met mijn gedachten vooral ergens anders zat. Wel ben ik veel bezig geweest met reflectie. Wat je hieronder ook duidelijk kunt terugzien. Om te reflecteren om mijzelf en anderen vond ik best confronterend, maar ook wel prettig omdat ik zo ook een idee kreeg van wat anderen van mijn werk en gedrag binnen de groep vonden. Ik vind het reflecteren na het inleveren van een opdracht en voor het begin van een nieuwe opdracht een fijne manier, omdat je je hierdoor snel ontwikkeld en de dingen die beter kunnen ook snel kan verbeteren. 

Reflecteren door middel van de STARRT-methode 

STARRT-methode 

In de STARRT-methode werk je een bepaalde gebeurtenis, in dit geval een praktijksituatie uit volgens het STARRT-stappenplan. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn waar je tegen aan liep of iets wat juist goed ging, maar niet het juiste resultaat opleverde. Het doel van het STARRT-stappenplan is dat je terugkijkt op de bepaalde situatie en wat ervoor zorgde dat je een bepaald resultaat hebt behaald en of dit het resultaat is wat je wilde behalen. Je kunt jezelf afvragen of het de volgende keer ook zo moet gaan, of dat het volgens jou anders moet. Door middel van de STARRT-methode kun je je sterke punten sterker maken en je zwakke punten verbeteren. Voor de STARRT-methode heb ik gebruik gemaakt van een tabel waarin de 6 verschillende punten duidelijk benoemt zijn. Ik heb de STARRT-methode gebruikt om een bepaalde situatie in kaart te brengen binnen de periode van Behind the Scenes waarin ik samenwerkte in een groepje met Kelly, Miriam en Nadia. 

 

Bron: https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/233942/Reflecteren%20volgens%20de%20starrt%20methode.pdf

 

Als ik zou moeten aangeven welk model ik het handigst vind om te gebruiken bij zelfreflectie dan zou ik kiezen voor de STARRT-methode. Persoonlijk vind ik dit een fijne methode, omdat je hiermee duidelijk stapsgewijs kan ontdekken wat het probleem is en wat je hier tegen kunt doen. Door het STARRT-model te verwerken in een tabel komt er overzicht in de verschillende stappen die je volgt wat ik erg prettig vind om mee te werken. 

 

Naast het reflecteren aan de hand van deze modellen hebben wij tijdens de periode van Behind the Scenes op elkaar geflecteerd door middel van een 360 graden feedback formulier. In deze formulieren kon je elkaar op verschillende punten beoordelen. Hieronder de samenvatting van de 360 graden feedback die ik van mijn groepsleden ontving. Hiernaast een foto van hoe dit formulier eruit zag. 

Uit de peerfeedback formulieren die mijn mede-groepsleden kwamen een aantal dingen duidelijk naar voren waarin meerdere groepsleden zich konden vinden. Mijn groepsleden merkte voornamelijk op dat mijn voorbereiding af en toe wat beter kan. Zelf vind ik dat ook alleen was de afgelopen periode zoals ik al eerder vertelde op privé vlak wat rommelig. Zij vonden dat ik wat vaker met oplossingen mocht komen voor problemen. Ik zou mij wat beter kunnen houden aan regels en afspraken die gemaakt worden. Dit vooral op het gebied van deadlines denk ik zelf. Ik zou mij af en toe wat makkelijker aan dingen kunnen overgeven. Hier heb ik al mijn hele leven wat moeite mee en wat Miriam zei: “Wel heeft Rebecca een sterke mening, hierdoor kan ze soms botsen met andere maar hier gaat ze heel professioneel mee om”. Vond ik erg prettig om te horen, want ik heb wel geleerd om botsingen met anderen beter op te lossen. Kelly vond dat ik af en toe wat meer kon aanpakken. Zij uit dit dan ook in de volgende zin: “Ik vind dat Rebecca een harde werker is. Soms meer aanwezig dan de andere keren”. Ook dit vat ik op als positieve feedback, omdat ik van mijzelf ook weet dat ik hard kan werken. Maar het af en toe ook wel eens links kan laten liggen. Volgens Nadia zou ik mijzelf nog wat kunnen verbeteren in het gestructureerd werken. Zij zegt dan ook: “Je werkt gestructureerd, maar dat kan beter. Als je ergens vastloopt of iets doet wat minder leuk is, raak je snel afgeleid, maar uiteindelijk zorg je ervoor dat alles altijd op tijd afkomt”. Ook in de feedback van Nadia kan ik mijzelf goed vinden. Als ik iets minder leuk vindt of iets niet goed begrijp ben ik snel geneigd om dit te verschuiven naar later of iets anders te gaan doen. Ik moet leren om dingen die ik niet begrijp of dingen die ik niet leuk vind niet uit te stellen naar het laatste moment, maar gewoon te beginnen, want na even lezen begrijp ik het meestal wel.

 

Leiderschapsstijlen 

Er zijn heel veel verschillende soorten leiderschap. Elk leiderschap werkt op een bepaalde manier het beste. Onderstaand een paar soorten leiderschap genoemd

 

Dienend leiderschap
Bij dienend leiderschap staat dienstbaarheid aan medewerkers, klanten en de gemeenschap centraal. Dienend Leiderschap is niet gebaseerd op macht, hiërarchie en status, maar veel meer op bewustwording, zingeving, ontwikkeling en groei van medewerkers.

Dienend leiderschap vindt ik een goede vorm van leiderschap, omdat het hier niet gaat om wie het belangrijkst is. Er wordt samen gezorgd voor een goed resultaat. Dienend leiderschap is niet altijd terug te zien op de werkvloer en is wel zeer belangrijk voor een goede samenwerking. Ik denk dat deze vorm van leiderschap veel is toegepast bij het samenwerken in de projectgroepjes afgelopen jaar. Elk lid van het groepje is gelijk en samen zorg je voor een goed resultaat. 

 

Aanmoedigend leiderschap

Aanmoedigende leiders benadrukken het positieve, identificeren ieders sterke punten, erkennen prestaties en spreken hun vertrouwen uit in de capaciteiten van hun volgers en in hun bereidwilligheid om goed werk te blijven leveren. In plaats van te vertellen wat ontoereikend is en wat beter moet, prijzen aanmoedigende leiders wat is bereikt en ondersteunen ze hun mensen om op dit succes voort te bouwen.

Ook deze vorm van leiderschap spreekt mij aan. Als ik zelf ergens niet tegen kan is het dat er een persoon die officieel een hogere functie heeft dan jij, jou alleen op een negatieve dwingende manier aanspreekt. Ik vind het erg belangrijk dat dingen op een vriendelijke manier gevraagd worden en er ook complimenten gegeven moeten worden wanneer iemand zijn werk goed doet. Ik denk dat het goed is, als je binnen teams altijd een leider hebt. Deze persoon kan er voor zorgen dat het team bij elkaar gehouden wordt en wanneer iemand geen motivatie meer heeft of het even niet meer weet diegene aanmoedigen en helpen waar nodig is. Ik kan mij goed in deze leiderschap stijl vinden, omdat ik iemand ben die snel ziet wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit en graag wil dat iedereen blij en vrolijk is. 

 

Dwingend leiderschap
Bij een dwingende leiderschapsstijl wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen.

Dwingend leiderschap is een goed voorbeeld waar ik bijvoorbeeld niet tegen kan. Sommige mensen vinden het prettig om zonder zeuren te doen wat hun gevraagd wordt. Ik zelf vind het erg belangrijk dat je ook je eigen draai aan een project, je werk etc. Kan geven. Dwingend leiderschap is binnen een learning community geen goede manier van leiding geven. Zowel degene die leiding geeft als de andere groepsleden staan op hetzelfde niveau en zijn allemaal aan het leren. Dwingend leiderschap past hierdoor hier niet goed tussen. 

 

Autocratisch leiderschap
Een autocraat is een alleenheerser. Autocratisch leiderschap is een manier van leidinggeven die vooral gericht is op taken, niet zozeer op de medewerkers die dat mogelijk maken. De manager zorgt voor de uitvoering van de organisatiedoelen en -taken. Hij heeft zelf een grote rol, want hij deelt taken uit en verwacht dat de medewerkers de toegewezen taken goed zullen uitvoeren.

Ik denk dat deze leiderschap het beste bij mij past. Ik denk dat deze manier van leiderschap best goed werkt. Je geeft taken, stelt deadlines en hebt er vertrouwen in dat deze taken ook goed uitgevoerd zullen worden. Bovendien heb je een duidelijk overzicht van wat er nog allemaal gedaan moet worden. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat een persoon dit overzicht houdt. 

Bron: https://www.managementimpact.nl/leiderschap/artikel/2017/03/alle-leiderschapsstijlen-op-een-rij-1019826?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.15050494.916535951.1548941398-154461329.1537348233 

 

In de periode van Behind the Scenes heb ik het leidinggeven aan iemand anders over gelaten. Dit ging mij best goed af. Ik vond het makkelijker dan ik dacht om iemand anders te volgen in zijn/haar keuzes. Aan de andere kant vond ik het lastig, omdat iedereen een eigen manier van leiding geven heeft. Degene die de leiding had gaf op een manier leiding die ik zelf niet zo prettig vond, maar ook hier heb ik mij op weten aan te passen en heb ik de ruimte gegeven aan diegene. Als ik de de leiderschapsstijl van afgelopen periode zou moeten benoemen van degene die leiding gaf zou het een combinatie zijn tussen dienend leiderschap en dwingend leiderschap. Dienend leiderschap, omdat degene die leiding gaf graag met zijn alle het beste resultaat wilde behalen en dwingend leiderschap, omdat je taken opgelegd kreeg die je niet zelf koos en er ook verwacht werd dat je deze op tijd af zou hebben. Ik denk dat ik mijzelf deze periode goed heb ontwikkeld op het gebied van het leiderschap uit handen geven, want dit is iets wat ik normaal gesproken nog wat moeilijk vind.